Kursus med Bianca van der Post
2. august 2004

 

Dch Jyderup lagde hus til vores kursus med Bianca van der Post. Vejret var dejligt og stemningen afslappet.

Bianca startede med at præsentere sig selv sin mand Cees og deres hunde Mellow - en border collie på 6 år og Ginny - en kelpie på 2½ år. Hjemme i Holland har de også 2 bull terrier. Læs mere og se Biancas smukke tegninger på hendes hjemmeside.

Hun lavede en flot opvisning i engelsk lydighed med sin border collie, der er i den højeste klasse og meget dygtig. Derefter fortalte hun lidt om sine træningsmetoder og så var det vores tur. Vi "kom på" een ad gangen og kunne selv vælge hvilket problem vi gerne ville have hjælp til. Hun gjorde meget ud af at forklare både den enkelte og tilhørerne, hvad er skete og hvordan og hvorfor man skulle gøre tingene. Vi prøvede alle sammen 2 gange med vores hunde.

Bianca bruger ikke en klikker, men et klikker-ord i stedet for. Så har hun altid "klikkeren" på sig. De fleste vil helst bruge en klikker, fordi den lyder ens hver gang (den er aldrig sur, når hunden gør noget forkert for 117 gang), men Bianca vil netop udnytte muligheden for at variere stemmen.


Cheri og jeg skal lære apport. Bianca forklarer at hun skal starte med at samle apporten op frivilligt.
Mor, hvad skal jeg nu?

Det kræver  stor en tålmodighed at kliktræne og initiativ fra hunden.


Elle skal lære ikke at gå for langt fremme i fri ved fod. Orla bliver instrueret i at gå venstre-cirkler og fodre med venstre hånd.

Christians hund Hera skal lære at blive liggende i dæk-øvelsen. Christian skal ligesom de fleste af os andre lære at rose sin hund med stor begejstring. Han blev rigtig god til det.

Inges Kelpie Kahlia skal lære kontakt. her viser Bianca hvordan hun "lokker" og roser. Det er vigtigt at vise hunden sin begejstring for det den laver, så bliver den glad og arbejder hårdere og med større entusiasme.

Se mor, hvor dygtig er jeg!
Bianca og Ginny viser indlæringen af plads-positionen i fri ved fod.

Man hjælper hunden, så dens forben er lige ud for ens eget venstre ben. Klik og beløn. Brug venstre hånd til at belønne med.

Lær hunden "touch" på venstre ben, så ved den altid, hvor den skal være. Dette kan dog være lidt vanskeligt med små hunde, da man bevæger underbenet meget mere under gang end låret.

Hunden skal også lære ikke at "tage kontakt" til godbidderne i højre hånd.


Denne aussie skal lære at "ligge død".
Den har lært at rulle, så den får hjælp til at stoppe mens den ligger på ryggen. Klik og beløn. Det er bare med at finde balancen, så den ikke vælter om på siden.

Hunden skal lære at sidde tæt foran føreren inden den går på plads.
Et hurtigt indkald med tætsiddende hund:

Kald på hunden. "Grib" hunden med godbidden og snur rundt med hunden - kast godbidden - Ost i tern er godt, for de er nemme for hunden at se i græsset. Udvid med at lære hunden at gå bagom dig - kast godbidden. Når hunden har forstået at den skal løbe bagom dig, så sæt dig på en taburet og gentag øvelsen til du har et lynhurtigt indkald. Brug gerne en opmuntrende lyd.

Lær derefter hunden (det er også denne måde du lærer en hvalp at sidde tæt) at sidde mellem dine ben (afstanden skal være hundens bagdel). Hold hænder tæt til kroppen og fodre hunden så den kigge lidt opad på dig. Benene skal være strakte. Når hunden har forstået positionen, sætter du indkaldet på. Efterhånden bøjer du benene mere og mere til du sidder almindeligt.
Derefter stiller du dig op ad en væg - se billedet nedenunder til højre. Ret di op efterhånden og til sidst kan du stå almindeligt og frit.

Auri skal lære fremadsendelse, så Jo-Ann starter med at lære den target.

Nu kan Auri dutte med næsen på target, så er det tid at flytte target ud i feltet.

Igen er begejstring vigtig, for at få et hurtigt udløb. Dæk trænes for sig selv og indkaldet har vi jo allerede trænet. Brug gerne en bold som belønning - kast den flere gang, og jubl sammen med hunden - men hunden skal komme ind til dig med bolden hver gang for at få belønning - at bolden bliver kastet endnu en gang.

Holly har ikke lyst til at slippe apporten igen. Derfor belønner Søren med en ny apport.

Søren leger ruskeleg med Holly som belønning, siger slip og kaster den anden apport ligeså snart Holly har sluppet den første.

På den måde er det ikke så frustrerende for Holly at skulle slippe apporten igen.

Iben og Andy træner kontakt og fri ved fod.

Her går Andy lidt for langt fremme.


Bufas har problemer med Razco i øvelserne stå under gang og stå i  stillingskift. Her er god kontakt inden stå-kommandoen.

Ginny viser hvordan man lærer at gå fri ved fod som hvalp eller voksen.

 

Ginny lærer at tage kontant til den venstre hånd og ignorere den højre selvom der er godbidder i begge hænder.
Mellow demonstrerer hvordan et lynhurtigt udløb til target i feltet foregår.
Dæk og bliv liggende.
Og til sidst en hurtigt hjemkald. 
Bianca og Ginny viste også hvordan man kunne træne stå fra sit, så hunden lærer at rejse bagbenene uden at bevæge forbenene.
Igen sad hun på en taburet og havde hunden siddende helt tæt ind til sig og med benene mere eller mindre strakt alt efter hunden størrelse - jo mindre hund jo mere strakte ben. Man holder en godbid ovre på den anden side af låret og lige idet hunden rejser bagbenene op for at komme udenom dig for at få godbidden - klik og beløn.

Det var et meget lærerigt kursus med mange gode fif til træningen hjemme. Vi glæder os til næste år, hvor der måske igen bliver mulighed for at træne hos Bianca.

Til starten af siden