Cheri

Livredder på 4 ben

Startside

 

Fredag aften pakker min mor den lille Alto med mit bur, tøj og hundeting. Yes, så skal jeg nok alene med min mor. Lørdag morgen kører vi, og vi har mit pas med, for vi skal til Sverige og lære noget der hedder "Brandvarning". Jeg skal blive en levende røgalarm.

Jeg får mit bur med op i lokalet vi skal være i, så jeg kan hvile mig i pauserne. Tror de virkelig jeg bliver træt? Vi er på den lille lokale brandstation i Marieholm.

Menneskene starter med at præsentere sig og fortæller hvad de laver med deres hunde. Underviseren hedder Anders Hallgren og en meget kendt hundepsykolog og hundetræner. Han har også skrevet en bog om det vi skal lære, og den får alle udleveret.

Anders viser en lille video med en hund, der vækker sine mennesker, da den lugter røg. Derefter er der lidt teori mens menneskene får kaffe og morgenmad. Hov! Hvad med os hunde? Jeg ved, vi har fiskefrikadeller med.

Først skal vi lære at gø - ha' det er nemt og rigtig sjovt. Normalt får jeg besked på at tie stille, men her får jeg belønning for det, ligesom i rundering. Min mor har taget flere forskellige stykker legetøj med, men de er nu ikke så gode som den store flade fodbold vi har derhjemme, så hun ender med at bruge godbidder i stedet for. Mums! Det hedder: motivation.

Efter en lille pause skal vi lære at røg udløser belønning. Legetøj eller godbid - legetøj er bedst fordi det hidser os mere op i stedet for godbidder der beroliger. Det forstår jeg ikke, jeg kan meget nemt blive ophidset over mad, men jeg er selvfølgelig også en sheltie. Røgen bliver signalet.  

Alle har en lerurtepotte med skål med og vi får udleveret tændstikker, hø og spåner. Nu skal der laves røg. Det er ikke så nemt at holde liv i ilden/røgen, men det gør nu ikke noget for min skyld, jeg synes det lugter væmmeligt.

Min godbidsbøtte bliver lagt i nærheden af røgkilden. Jeg skal nu finde bøtten og samtidig lugte røgen. Min mor kommer løbende og roser mig. Nu skal jeg gø, så får jeg en godbid fra bøtten. Vi gentager nogle gange. Det er nu noget underligt noget vi laver, men Anders er rigtig sød - han har selv haft sheltier.

Det er meningen jeg skal lære, at hvor røgen er, vil der være en belønning. Derfor bliver røgkilden og beløningen flyttet rundt og gemt lidt, så jeg skal lugte mig frem til, hvor belønningen ligger, og når jeg finder den skal jeg gø.

Vi holder mange små pauser, for at vi hunde ikke skal blive for trætte - jeg tror det er fordi menneskene gerne vil sidde lidt ned og drikke kaffe eller sodavand. Hver gang vi starter igen, skal der laves røg, og det er åbenbart svært, for det bruger de rigtig meget tid på. Min mor siger, der burde laves et pyromankursus først.

For at vi hunde skal gø, kradse og og kæmpe for at få legetøjet / godbidderne, bliver de gemt under et net, så vi ikke selv kan få fat i dem og vi skal gå forbi røgkilden for at finde dem.

Lørdag aften hyggede vi os med grillede pølser og skumfiduser.
Her fortæller Anders Hallgren historier. Det er Martina i den blå bluse, der har arrangeret kurset.

Søndag skulle vi fortsætte med at finde røgen, men nu skulle både røgkilden og belønningen være gemt, så jeg skulle lede efter lugten. Når jeg fandt røgen og min gemte godbidsbøtte skulle jeg gø og kradse for at få fat i godbidderne. Det kunne jeg ikke og så skulle jeg skynde mig og hente mor, der løbe hen og hjælper mig. Så vankede der rigtig mange fiskefrikadelleguffere.

Vi arbejde sammen med Gunnila og Elvira. Elvira kunne også bedst lide godbidder.


Her er belønningen gemt under nettet og der er lagt græs og blomster over.
Jeg blev sendt afsted fra højre, så jeg fandt røgkilden først. Puuh det rev i næsen.

Nej, hvor er du dygtig Elvira, hvad har du fundet til mor? Elvira havde svært ved at gø, så der skulle meget opmuntring til.
Jeg var nu ved at blive træt og ville gerne sove lidt i mit bur, men vi skulle også prøve at finde vores mennesker og fortælle dem, at der var røg.

Først skulle vi finde røgen og de gemte godbidder og gø, så kom mor løbende, tog godbidsbøtten og løb over og gemte sig under et tæppe. Nu skulle jeg gø og kradse og kæmpe for at få fat i godbidsbøtten, som min mor havde tæt på kroppen under tæppet. Det var SJOVT!.


Elvira finder sine godbidder, mens Anders ser på. De er gemt under pallerne.

Juhuu, jeg har fundet dig mor!
Resten må vi lære, når vi kom hjem. Når jeg er blevet god til at finde røgen, gø, hente mor og gø, er det meningen vi skal prøve indendørs også. Jeg vil gerne blive en god livredder på 4 ben. Man for lavet forsøg og fundet ud af at hunde kan lugte røg ca. 1 minut før en røgalarm, og det kan være det, der skal til for at redde familien.

Min mor vil også lave kurser, så andre hunde kan lære at blive en levende røgalarm. Har du lyst til at lære det, kan du kontakte min mor - se under kurser.

Vi sluttede af med at se hvordan Anders Hallgren selv havde trænet en hund. Det var et sjovt kursus, men jeg var meget træt og sov hele vejen hjem.

Se diplomet i stor størrelse

Til starten af siden